"I hönsgården"

År 1980, sista terminen i gymnasiet, hade jag praktik hos konstnären Calle Jonzon i Katrineholm. Jag minns det som en underbart rolig och trevlig vecka. Vi satt långa stunder i hans ateljé, tecknade och pratade. Han bjöd på förmiddagsfika med hembakt bröd och varm saft, och han trodde på min förmåga mer än jag själv gjorde. Han ville att jag skulle söka till konstfack. Även om det aldrig blev så var hans bekräftelse av mig mycket värd. 

Han hade en egen gravyrpress, och jag fick prova på torrnålstryck, en form av kopparstick. Vi gjorde också utflykter till hans olika åtaganden. Bl.a. ställde han ibland upp som lärare på en konsthögskola utanför stan.
Under praktikveckan ritade jag i blyerts av ett uppstoppat rävhuvud. Den ramade han in åt mig och sedan dess har den hängt hemma hos min mamma. 
När hon gick bort 2013, tog jag hem den till mig.

Tavlan var ganska gulnad och förstörd på grund av att den i många år utsatts för cigarettrök. Därför har jag rengjort den digitalt och skapat en uppdaterad version.

Originalet är ungefär 25x35 cm.

Calle Jonzon gick bort 2008, 92 år gammal. Jag hade gärna träffat honom en gång till, men det hann jag inte med, tyvärr. Minns honom med stor värme i hjärtat.

Blyerts 1980 Blyerts 1980Det här är det gulnade originalet från 1980. Ramen har måttet 40x50.

Torrnålstryck 1980 Torrnålstryck 1980
Det här är den enda gravyr jag gjort. Den kom till under min praktik hos Calle Jonzon.

Calle var oerhört snäll. Jag gjorde endast några få, 2-4 st, och minst 2 ramade han in åt mig. Det här är ett exempel på de torrnålstryck Calle gjorde. Just denna är den enda som jag själv har efter honom. Jag fick den när jag slutade praktiken,

Han var en mycket duktig konstnär. Skicklig med detaljer.

Etiketter: blyerts mina alster

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln