Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter

På sista tiden har jag fått ganska många återkopplingar från personer som söker på min pappa. Söker man på Rolf Eriksson ska det vara ganska lätt att hitta hit, hoppas jag och tror jag.
Det är jättekul att dem som letar efter information om pappa tar kontakt och berättar att de har köpt någon tavla, har en tavla sedan länge ... eller har frågor om sin tavla.

Det här har gjort att jag börjat fundera mer på en tanke jag haft ett tag.
Jag har funderat på vad som kan hända om jag plötsligt inte kan underhålla den här sidan. Något kan ju hända som gör att jag inte längre kommer att kunna betala för webbplatsen (det finns ingen gratismodell här).
Det handlar ju också om att jag vill bevara mitt och pappas arbete för mina barns skull, och för flera i släkten.

Till slut bestämde jag mig för att åtminstone göra en slags backup på en plats som inte kostar något.
Det blev wordpress som fick "äran" ;)

Jag har jobbat med den hemsidan i flera dagar, och nu känner jag att det kanske börjar bli dags att bestäma om jag med tiden ska byta helt? Det är ju ingen brådska, men funderingarna kommer. Det får inte bli för jobbigt att hålla alla webbplatser uppdaterade ...

Jag har haft den här hemsidan i flera år. Registrerade mig när det fortfarande fanns en gratis-modell, men den upphörde senare. Det är inte dyrt. Kostar bara 186 kr/mån.

Svårt det här? Det finns både fördelar och nackdelar med Hemsida24. En av fördelarna är att det finns en del bra verktyg som inte wordpress erbjuder. Man kan t.ex. redigera bilder på ett helt annat sätt här hos Hemsida24, och det är mer användarvänligt.
Men supporten är lika bra, tycker jag ... fast jag slipper att skriva på engelska här ;)

Min fråga till er besökare handlar om hur ni upplever dessa sidor. Finns det åsikter hos besökare så kan även det påverka hur jag tar beslut.
Så, vad tycker ni om de olika webbplatserna?


Den nya webbplatsen finns här "Lollos Ritrum". Titta gärna runt lite där. Den är fortfarande under uppbyggnad, för det är mycket som ska till om jag ska få över allt jag byggt upp här under flera år.
Pappas sidor är mer eller mindre klara där, men det är en hel del kvar att göra av mitt eget.

Tack på förhand :D


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: pappa hemsidan
”Headerbilden” från Marits hemsida. ”Headerbilden” från Marits hemsida.

Nu äntligen ska jag ta mig i kragen och dela med mig av en upplevelse som jag hade när vi var på Ölands Skördefest i september.

Under skördefesten var vi på många utställningar och marknader. I Borgholms slottsruin fanns mycket att se och äta, men det som jag tror satte mest prägel på mig var mötet med Marit Wallenbergs ullkonst. Jag blev glad i hela kroppen av att se det hon gjorde, och hade jag haft mer pengar hade det blivit inköp där.

Hon gör inte vilken ullkonst som helst. Och hon skulpterar inte heller bara i ull. Jag fann henne vara en fantastisk konstnär och skulptör, med sin förmåga att avbilda på det sätt som hon gör.

En dag vill jag köpa något av henne.

Jag skulle också vilja prova att jobba med tekniken. Jag blev helt fascinerad av den …

Läs hela inlägget »

... och som bidrag till de presenter vi överlämnade när vi tackade av henne gjorde jag ett porträtt.

Med hennes tillstånd visar jag upp det här.

På fritiden är hon en mycket duktig bågskytt som vunnit många priser. Nu kan hon ägna hur mycket tid hon vill till den hobby hon brinner så mycket för.

Porträttet är först skissat vid mitt ritbord, med blyerts och tusch. Sedan avfotograferat och inläst i Photoshop där jag bygger på bilden med hjälp av programmets ritfunktioner. Även bokhyllan och lite andra detaljer har först blivit skissade vid ritbordet innan jag monterar det som underlag i den slutliga bilden.
Jag kombinerar skisser och teckningar med foton, för att få ihop en slutprodukt.

Nedan visar jag hur skissen och underlaget till det här porträttet såg ut.

Detta är porträttskissen som blev underlag för det jag sedan gjorde i Photoshop.
Detta är porträttskissen som blev underlag för det jag sedan gjorde i Photoshop.

Önskar henne det allra bästa i det nya liv hon går in i som pensonär. Det är hon sannerligen värd.
 

Läs hela inlägget »
Så här blev barnporträtten i sin slutliga form.
Läs hela inlägget »
Etiketter: barnporträtt
Jag har fått beställning på barnporträtt i blyerts. Alltid kul ...
Det är 3 barn allt som allt, och de ska avbildas på papper 24x30. Det yngsta barnet av dem ska sitta själv och de 2 äldsta tillsammans.

Små barn är det svåraste att avbilda. De har ännu inte utvecklat sina karaktärsdrag. Ju yngre de är desto mindre "personlighet" har de i ansiktet. I det här fallet är dessutom ansiktet väldigt litet på fotot jag fått att rita av från. De där små detaljerna som kan göra hela skillnaden är svåra att urskilja. Jag hoppas att jag kommer nära nog.

De äldre barnen i beställningen är lättre. Där har de personliga karaktärsdragen blivit lite tydligare, och fotounderlaget är bättre.

Att plocka fram karaktärsdragen i ett ansikte hänger till stor del på form och proportioner, men jag tycker att det allra viktigaste är skuggorna.
Att lägga skuggor är som att skulptera i 2D. En liten skugga på rätt ställe kan förändra hela upplevelsen av ett ansikte, och vara det där ingreppet som äntligen tar fram karaktären så att den sätter sig som den ska.
 
Bit för bit bygger jag upp motivet med skuggor och lyfter ansikter ut ur pappret. Flickan är på god väg, men har en bit kvar. Pojken är ännu bara en enkel skiss som fått sitt läge, proportion och form.
Bit för bit bygger jag upp motivet med skuggor och lyfter ansikter ut ur pappret. Flickan är på god väg, men har en bit kvar. Pojken är ännu bara en enkel skiss som fått sitt läge, proportion och form.
Läs hela inlägget »

År 1980, sista terminen i gymnasiet, hade jag praktik hos konstnären Calle Jonzon i Katrineholm. Jag minns det som en underbart rolig och trevlig vecka. Vi satt långa stunder i hans ateljé, tecknade och pratade. Han bjöd på förmiddagsfika med hembakt bröd och varm saft, och han trodde på min förmåga mer än jag själv gjorde. Han ville att jag skulle söka till konstfack. Även om det aldrig blev så var hans bekräftelse av mig mycket värd. 

Han hade en egen gravyrpress, och jag fick prova på torrnålstryck, en form av kopparstick. Vi gjorde också utflykter till hans olika åtaganden. Bl.a. ställde han ibland upp som lärare på en konsthögskola utanför stan.
Under praktikveckan ritade jag i blyerts av ett uppstoppat rävhuvud. Den ramade han in åt mig och sedan dess har den hängt hemma hos min mamma. 
När hon gick bort 2013, tog jag hem den till mig.

Tavlan var ganska gulnad och förstörd på grund av att den i många år utsatts för cigarettrök. Därför har jag rengjort den digitalt och skapat en uppdaterad version.

Originalet är ungefär 25x35 cm.

Calle Jonzon gick bort 2008, 92 år gammal. Jag hade gärna träffat honom en gång till, men det hann jag inte med, tyvärr. Minns honom med stor värme i hjärtat.

Blyerts 1980 Blyerts 1980Det här är det gulnade originalet från 1980. Ramen har måttet 40x50.

Torrnålstryck 1980 Torrnålstryck 1980
Det här är den enda gravyr jag gjort. Den kom till under min praktik hos Calle Jonzon.

Calle var oerhört snäll. Jag gjorde endast några få, 2-4 st, och minst 2 ramade han in åt mig. Det här är ett exempel på de torrnålstryck Calle gjorde. Just denna är den enda som jag själv har efter honom. Jag fick den när jag slutade praktiken,

Han var en mycket duktig konstnär. Skicklig med detaljer.

Läs hela inlägget »
Etiketter: blyerts mina alster
"Snoobis berättelser", andra upplagan. "Snoobis berättelser", andra upplagan.

Mitt 2016 har börjat med mycke arbete kring böcker och illustrationer. 
Snoobis berättelser är mitt första trevande försök att nå en dröm.

Det är en tuff marknad att bli utgiven genom de traditionella vägarna. Det krävs väldigt mycket av både författare och illustratörer, och för att kunna uppfylla en sådan dröm får man nog jobba med det på heltid. Det kan inte jag göra, så till slut tänkte jag om och försöker skapa min egen lycka inom området. 

Jag har fler bokprojekt i tankarna, både egna verk och i samarbete med andra. Snoobis berättelser får bli en smygstart i liten skala. Min take är att satsa större nästa gång.

Snoobis berättelser är svår att ange målgrupp till. Bilderna kan passa till små barn, men texten är nog både för större barn och nära vuxna.
Jag skulle vilja kalla den "ålderslös".

 

Läs hela inlägget »
"Främmande fåglar" finns till försäljning. "Främmande fåglar" finns till försäljning.

Två dagar har jag varit sjuk, och två dagar har jag varit bortrest denna vecka. Under mina sjukdagar har jag passat på att koppla av ordentligt. Jag har suttit en hel del och stickat, men jag har även valt den form av avkoppling som innebär att jag suttit och ritat lite vid ritbord och ritplatta.

Idag har jag gjort årets julkort, men det ska jag vänta lite med att lägga upp någonstans. Lite närmre jul vill jag komma. Den som jag gjorde parallellt, och döpte till "Främmande fåglar", har jag lagt upp till försäljning ...

Jag gick även igenom lite gamla bilder som är gjorda med ritplatta, och fann ett par saker som aldrig blivit färdigt. Varken färdigskrivet eller färdigritat. Undrar om det någonsin kommer att bli det?

Ett förslag på omslag till en ofärdig bok.
Den första bilden i en annan ofärdig bok, "Snoobi och Alfabet-resan".
Läs hela inlägget »
"Hösttrubaduren". "Hösttrubaduren".

Det kom krypande, med lite envishet :)

Tack vare en fråga från en gammal kompis fick jag gnista att göra en bild till.
Den här gången var det riktigt roligt faktiskt. Skaparglädjen kom liksom krypande medan jag höll på ... ;)

Läs hela inlägget »
Etiketter: inspiration, skapande
Den första, mycket enkla kolskissen. Den första, mycket enkla kolskissen.

Jag har inte haft inspiration på länge. Det känns väldigt otillfredsställande.

I veckan tog jag resolut fram papper och kolpenna för att skissa något. Försökte komma på något lockande motiv, något snabbt och otvunget.
Det blev till slut en häst?

Men det var så svårt att hitta på något att skissa i mitt inspirationslösa tillstånd, att jag funderade på om jag kunde använda hästen och vidareutveckla den bilden. Då behövde jag åtminstone inte genast hitta på ett nytt motiv.

Jag läste in bilden till Photoshop och försökte komma på vad jag skulle göra. Ville inte göra något alltför avancerat, eftersom inte lusten infunnit sig.
Jag tänkte att jag kunde kombinera den med ett foto från i somras. Det brukar vara kul att blanda mina foton med tecknade inslag. Så jag valde ett motiv från Asunden på Gotland (tänkte att ett fint sommarminne kanske kunde vara en inspirations-trigger)

Men håglös som jag var blev det inte så bra ...

Idag gjorde jag ett nytt försök. Samma tanke denna gång, men jag la ner lite mer tid ...
Vet däremot inte om jag tycker att det blev så vidare mycket bättre? Något kanske?
Men jag tror att jag väckte en liten, liten gnutta lust inom mig. Känner faktiskt för att ta fram block och penna igen.
 

Den första, mycket oinspirerade bildleken, med motiv från Asunden i botten.
Den andra varianten, baserad på lite mer inspiration.
Den andra varianten, baserad på lite mer inspiration.
Läs hela inlägget »